Dieta cu multe proteine si sanatatea noastraDaca tot am observat foarte mult interes pentru tema proteinelor si a consumului de carne, zic sa sapam si mai mult in problema pentru o noua serie de idei gresite perpetuate pe subiect. Multumesc pentru feedback-ul oferit si orice informatie in plus este binevenita oricand! Importanta proteinelor si a consumului de carneDupa cum stii (sau ar trebui sa stii) proteinele reprezinta elementele fundamentale vietii si fiecare celula vie le foloseste atat in scopuri structurale cat si functionale. Ele sunt alcatuite din amino acizi cu catena lunga legati ca niste margele pe un fir luand diverse forme. Exista 9 amino acizi esentiali pe care trebuie sa ni-i obtinem din alimentatie si 12 sunt neesentiali intrucat organismul ii produce din moleculele organice. Calitatea unei proteine depinde de profilul de amino acizi. Cele mai bune surse de proteine din alimentatie contin toti amino acizii esentiali in cantitati adecvate oamenilor. Din acest punct de vedere, proteinele animale sunt mai bune decat proteinele vegetale, ceea ce are sens avand in vedere ca tesutul muscular al animalelor este similar cu al nostru. In cazul persoanelor care nu fac sport necesarul proteic nu este foarte ridicat, undeva pe la 0.8g proteine/kg de masa corporala, mai exact cam 56g proteine pe zi pentru barbati si 46g pentru femei. Evident ca valorile sunt variabile in functie de varsta, greutate, niveluri de activitate si alti anumiti factori. Desi consumul zilnic de proteine este mic, el poate preveni deficienta, insa in niciun caz nu va fi suficient pentru optimizarea sanatatii si compozitiei corporale. Persoanele care sunt active fizic sau care fac antrenamente cu greutati vor avea nevoie de mult mai mult. Deci sa continuam cu miturile despre proteine si carne, zic. Proteinele nu conduc la eliminarea calciului din oase si nu cauzeaza osteoporozaFaptul ca proteinele ar contribui la osteoporoza nu e o idee proaspat lansata. Teoria este ca proteinele ar creste aciditatea corpului iar acesta incepe sa extraga calciul din oase pentru a neutraliza acea incarcatura acida. Desi exista studii care arata ca secretia de calciu ar creste pe termen scurt, acest efect nu persista pe termen lung. De fapt, studiile pe termen lung nu sustin ideea asta. Intr-un studiu de 9 saptamani, inlocuirea carbohidratilor cu care nu a afectat excretia de calciu si a imbunatatit anumiti hormoni cunoscuti pentru promovarea sanatatii osoase, IGF-1. Un studiu publicat in anul 2011 a ajuns la concluzia ca nu exista nicio dovada conform careia un consum mai ridicat de proteine ar dauna oaselor. Ba chiar se pare ca datele arata ca un consum mai ridicat de proteine chiar ar sustine sanatatea osoasa, nu invers. De exemplu, proteinele imbunatatesc densitatea osoasa si si scad riscul de fracturi. Imbunatatesc si IGF-1 si masa musculara, ambele promovand sanatatea oaselor. Toata treaba asta cu proteinele si osteoporoza e numai un mit care literalmente nu are niciun fundament stiintific. Asta e numai unul dintre exemplele in care se urmaresc niste idei de nutritie conventionale care ne conduc pe drumul fix opus. Nu exista prea multe beneficii daca vei consuma proteineAs vrea sa subliniez cu ocazia asta cam care sunt multiplele beneficii ale consumului mai mare (nu mai mic) de proteine:
Studiile arata ca o dieta cu multi amino acizi din alimente cu proteine poate ajuta la tratarea pierderilor musculare datorate imbatranirii (sarcopenie). O dieta care are niveluri adecvate de proteine ajuta la incetinirea procesului de imbatranire prin mentinerea masei musculare intacte, sustinand oasele puternice si mentinand functiile cognitive si imune la nivel inalt. In cazul varstnicilor, deficientele de amino acizipot conduce la probleme cu vederea precum cataracta, boli de inima, pierdere musculara, slabiciune si stare generala proasta. Odata cu imbatranirea, corpul tau este din ce in ce mai putin capabil sa sintetizeze amino acizii de unul singur, ceea ce determina scaderea masei musculare si cresterea tesutului adipos. Din acest motiv este important sa consumi alimente cu proteine si nu numai pentru mentinerea unei greutati sanatoase ci si pentru o memorie buna, nivel de energie ridicat, forta si echilibru. Consumul de proteine si bolile de rinichiRinichii sunt un organ remarcabil care filtreaza substantele inutile si lichidele in afara circulatiei, producand urina. Unii spun ca rinichii au mult de munca pentru eliminarea metabolitilor produsi de proteine din organism, conducand astfel la eforturi uriase pentru ei. Eh, socul vine din faptul ca rinichii sunt in permanenta stare de stres. Pentru asta sunt facuti. Cam 20% din sangele care este pompat de inima ajunge la rinichi si acestia filtreaza cam 180 de litri de sange in total in fiecare zi. Poate ca adaugarea unor proteine in dieta ar putea creste efortul de pus de rinichi, insa este cu adevarat nesemnificativ prin comparatie cu munca imensa pe care o depun deja. Daca analizam studiile existente vom observa ca intr-adevar dietele cu multe proteine cauzeaza probleme de sanatate celor dignosticati cu afectiuni de rinichi, acelasi lucru nu se aplica persoanelor cu rinichi sanatosi. De fapt, nu exista niciun studiu care sa dovdeasca efectele nocive ale proteinelor asupra oamenilor care nu au probleme de inima. Chiar si culturistii au rinichi sanatosi si daca nici ei nu consuma multe proteine, atunci cine? Riscurile principale pentru insuficienta renala sunt hipertensiunea si diabetul. Dietele cu consum normal (nu spun ridicat!) de proteine imbunatatesc situatia in cazul amandurora. Consumul scazut de proteine poate rezulta in simptome precum:
publicat de shift
2 comentarii. Posteaza un comentariu
Posteaza un comentariu
| Produsele lunii:
Sondaj:
Ce tip de antrenament preferi?
| |||||||||||
|